Nieuwe wet Turboliquidatie: een snelle manier voor ondernemers om te stoppen
Door middel van een turboliquidatie kan een onderneming in een korte tijd worden beëindigd. Deze snelle manier van afwikkelen kent ook een keerzijde, het kan misbruik in de hand werken. De tijdelijke wet transparantie turboliquidatie moet zorgen voor een betere bescherming van schuldeisers bij een turboliquidatie om misbruik zoveel mogelijk te voorkomen.
Wat is een turboliquidatie?
Een BV zonder activa (ook wel ‘baten’ genoemd) houdt op te bestaan, op het moment van ontbinding. Verdere financiële afhandeling (‘vereffening’) is dan niet nodig en de ontbinding kan in een korte tijd worden afgewikkeld, waardoor kosten kunnen worden bespaard.
In het huidige systeem van de wet zijn er, mits er geen baten zijn, slechts twee stappen verplicht bij een BV. Er dient een (1) besluit te worden genomen door de Algemene vergadering van Aandeelhouders (‘AVA’), en dit besluit moet worden (2) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Let op: een turboliquidatie is niet zonder risico’s voor de ondernemer, laat u hierbij adviseren door een advocaat.
COVID-19 en de nieuwe Tijdelijke wet Turboliquidatie
Het is de verwachting dat ondanks de steunmaatregelen, op den duur een toenemend aantal ondernemers helaas moetenstoppen met hun bedrijf als gevolg van het coronavirus. Dat kan nu al door gebruik te maken van de huidige turboliquidatie regeling, maar met de nieuwe wet wordt beoogd om schuldeisers beter te beschermen.
Tijdelijk wet transparantie turboliquidatie
De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat het vertrouwen in de regeling toeneemt, waardoor ondernemers er ook sneller gebruik van zullen maken. De onderneming die ermee wilt stoppen zal onder de nieuwe wet meer informatie moeten geven om te verantwoorden dat een turboliquidatie nodig was. De nieuwe wet eist meer transparantie, zodat er minder kans zou moeten zijn op misbruik. Het bestuur zal voortaan het volgende moeten deponeren bij een turboliquidatie:
- Een slotbalans over het boekjaar van de ontbinding, met een verklaring waarom er geen vermogen (meer) op de balans staat;
- Inzicht in de jaarrekeningen van eerdere jaren;
- Een slotuitdelingslijst, mochten er vlak voor de ontbinding nog schuldeisers zijn betaald;
Daarnaast moet het bestuur ervoor zorgen dat de turboliquidatie algemeen bekendgemaakt wordt. In de bekendmaking moet staan dat de slotbalans met de jaarrekening van het bedrijf ter inzage liggen bij de Kamer van Koophandel. Tot slot, als bestuurders misbruik maken van de turboliquidatie, kan de rechter aan deze bestuurders een civielrechtelijk bestuursverbod opleggen.
Conclusie
De definitieve ingangsdatum van de tijdelijke wet is nog niet bekend, de wet zou eind 2021 al in werking kunnen treden en de nieuwe maatregelen duren twee jaar. Het is de verwachting dat schuldeisers hiermee wel beter zullen worden beschermd tegen misbruik. Echter, de nieuwe verplichtingen zorgen er ook voor dat de afwikkeling meer belastend is voor de ondernemer en hogere kosten met zich meebrengt. Het blijft daarom de vraag of het instrument hiermee toegankelijker wordt voor ondernemers.
Heeft u vragen over een turboliquidatie? Neem dan contact op met een van onze advocaten.