Het belang van algemene voorwaarden
Heb je ooit gemerkt hoe vaak je de vraag “Ga je akkoord met de algemene voorwaarden?” tegenkomt bij het voltooien van een online bestelling? Waarschijnlijk heb je in veel gevallen simpelweg het vakje aangevinkt, zonder de algemene voorwaarden daadwerkelijk te lezen. Maar wat is het belang van algemene voorwaarden voor een ondernemer en aan welke vereisten moeten ze voldoen?
Beschermende bepalingen in algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden omvatten de regels die een ondernemer van toepassing verklaart op zijn overeenkomsten. Hierin zijn bepalingen opgenomen met betrekking tot betalingen, leveringen, garanties, bedenktijd en retourzendingen, evenals de voorwaarden waaronder de ondernemer aansprakelijk kan worden gesteld. Deze voorschriften beschermen de ondernemer als er een geschil ontstaat, bijvoorbeeld met een consument.
Algemene voorwaarden opstellen is maatwerk
Wanneer je een bedrijf start, is het verstandig om algemene voorwaarden op te stellen. Hoewel er online veel gratis templates beschikbaar zijn, moet je er rekening mee houden dat deze vaak niet volledig of specifiek genoeg zijn voor jouw onderneming. De algemene voorwaarden die door een concurrent worden gebruikt, zijn mogelijk niet van toepassing op jouw bedrijf, en er kunnen belangrijke bepalingen ontbreken die wel relevant zijn. Indien je ervoor kiest om zelf algemene voorwaarden op te stellen, is het altijd wenselijk om ze te laten controleren door een jurist.
Als je lid bent van een brancheorganisatie, kun je vaak gebruikmaken van hun algemene voorwaarden. Een voorbeeld hiervan zijn de BOVAG-voorwaarden, die veel garagehouders hanteren.
Bescherming van consumenten
Er bestaat een onderscheid tussen particuliere en zakelijke klanten, waarbij consumenten beter beschermd worden door de wet. Deze bescherming komt voort uit de veronderstelling dat bedrijven voldoende kennis bezitten om de gevolgen van algemene voorwaarden te begrijpen.
Dit verschil wordt ook weerspiegeld in de wet door middel van twee lijsten: de grijze en de zwarte lijst. Deze lijsten bevatten bepalingen die respectievelijk niet rechtsgeldig zijn (zwarte lijst) of onder uitzonderlijke omstandigheden rechtsgeldig kunnen zijn (grijze lijst). Als een bepaling in de algemene voorwaarden op de zwarte lijst staat, is deze niet geldig.
Op de grijze lijst staan bepalingen die vermoedelijk onredelijk bezwarend zijn wanneer ze worden opgenomen in de algemene voorwaarden tussen een bedrijf en een particulier. In dat geval moet de ondernemer aantonen dat de betreffende bepaling niet onredelijk bezwarend is. De bewijslast wordt dus omgekeerd. Als de ondernemer niet kan bewijzen dat de bepaling redelijk is, wordt deze als onredelijk bezwarend beschouwd en kan de consument de bepaling buiten beschouwing laten. Om ervoor te zorgen dat jouw algemene voorwaarden (rechts)geldig zijn, kun je ze laten opstellen door één van onze specialisten.
Ter hand stellen
Om de algemene voorwaarden rechtsgeldig te maken, moeten deze op een openbare manier beschikbaar zijn en door de klant worden aanvaard. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de algemene voorwaarden “ter hand zijn gesteld” voordat de overeenkomst wordt gesloten. Of de klant de algemene voorwaarden daadwerkelijk heeft gelezen, is niet van essentieel belang. Wat telt, is dat jij de klant de gelegenheid hebt gegeven om kennis te nemen van de algemene voorwaarden. Het ter hand stellen kan op verschillende manieren gebeuren, zoals het fysiek overhandigen ervan, beschikbaar stellen op de website of toesturen per e-mail.
Battle of forms
Maar hoe ga je om met een zakelijke klant die ook verwijst naar zijn algemene voorwaarden? In dat geval ontstaat er een situatie die bekend staat als een ‘battle of forms’. Om ervoor te zorgen dat jouw algemene voorwaarden deel uitmaken van de overeenkomst, is het belangrijk om als eerste te verwijzen naar jouw algemene voorwaarden. Het is echter cruciaal om te beseffen dat de andere partij de algemene voorwaarden kan afwijzen. Het is daarom verstandig om schriftelijk vast te leggen welke algemene voorwaarden van toepassing zijn, om mogelijke problemen achteraf te voorkomen.
Conclusie
Ondanks dat ze vaak niet worden gelezen, dienen de algemene voorwaarden als de basis voor de meeste overeenkomsten. Het is van groot belang dat ze rechtsgeldig zijn, zodat jij er als ondernemer op kunt vertrouwen. Wil je ervoor zorgen dat jouw bedrijf een solide basis heeft? Laat dan jouw algemene voorwaarden opstellen door één van onze advocaten.