Communicatie via Whatsapp
Kan een Whatsapp bericht relevant zijn in een onderhandelings- of gerechtelijke procedure?
Het staat buiten kijf dat sociale netwerken en instant messaging-systemen ons leven hebben overstroomd; en dit heeft consequenties in onze rechtszaken. Inderdaad, we komen vaak gevallen tegen waarin traditioneel geldige documentatie vanuit juridisch oogpunt één ding zegt, maar WhatsApp-berichten wijzen op iets anders. De vraag is: “Wat gebeurt er met deze berichten? Kan een eenvoudig WhatsApp-bericht relevant zijn in een onderhandelings- of gerechtelijke procedure?”.
De trend waar naar onze rechtbanken neigen, is duidelijk: ja. Een WhatsApp-bericht kan van cruciaal belang zijn bij het bepalen van de betekenis van een onderhandeling of kan van groot belang zijn in een gerechtelijke procedure. Bij het ontbreken van regelgeving in ons rechtssysteem (omdat onze wetten nog steeds niet expliciet beschrijven wat de gevolgen zijn of de kracht die een dergelijke communicatie kan hebben), onze rechtbanken erkennen steeds vaker en nadrukkelijk, dat de berichten, uitgewisseld tussen de partijen (bijvoorbeeld tussen een verhuurder en huurder) via dit systeem altijd rechtsgeldig is wanneer zij rechtmatig zijn verkregen én het authentieke en volledige berichten zijn.
Volledig legaal en bindend
Op grond van de geest van vrijheid van pacten die ons Burgerlijk Wetboek bevat, is een overeenkomst die tussen de partijen wordt bereikt via dit systeem volledig legaal en bindend. Bijvoorbeeld, een rechtbank in Valencia moest het verzoek van een eigenaar om een huurder uit te zetten, afwijzen, hoewel er kon worden aangetoond dat de huurder de huur niet betaalde. De huurder kon een WhatsApp gesprek aantonen, waarin de verhuurder “ok” had gegeven op een voorstel van de huurder om de huur in termijnen te betalen. Dat wil zeggen, hoewel de verhuurder gelijk had, verloor hij de zaak vanwege die twee letters. Daarom willen we in deze blog vandaag opnieuw benadrukken dat het echt nodig is dat alle documenten, acties en communicatie door een advocaat worden beoordeeld. Hoe onbeduidend het ook mag lijken, zoals u heeft kunnen lezen , een simpele “ok” kan het lot van een procedure veranderen.
Meer weten of zoekt u juridische hulp? Neem dan contact op met OTIS Advocaten.