Is make-up-eis voor vrouwelijke medewerkers discriminatie? Ja!
Behandel jij als ondernemer de werknemers echt gelijk, of maak je wellicht (onbewust) toch onderscheid? Er zijn bedrijven waar verschillende voorschriften gelden voor enerzijds mannen en anderzijds voor vrouwen, bijvoorbeeld het verplicht dragen van make-up. Deze verschillen kunnen in sommige gevallen leiden tot discriminatie op grond van geslacht.
Stylingrichtlijn Rituals
Het gebeurde bij Rituals, de winkel die bekend staat om haar geuren en cadeaupakketten. Een oud-werkneemster spande een zaak aan omdat zij het niet terecht vond dat het vrouwelijk personeel verplicht make-up moest dragen en mannelijke collega’s niet. Om die reden stapte zij naar het College voor de Rechten van de Mens.
Rituals erkent het onderscheid tussen het mannelijk en vrouwelijk winkelpersoneel, maar volgens het cosmeticabedrijf is het onderscheid “functioneel en noodzakelijk” en valt het daarmee onder de wettelijke uitzondering. Rituals stelde in de procedure ook dat het belangrijk is dat het personeel er representatief uitziet voor het merk en de producten daarbinnen. Werknemers moeten zich daarom aan een interne stylingrichtlijn houden.
In de interne stylingrichtlijn zijn regels opgenomen over sieraden, tatoeages, het dragen van je haar en geuren en geldt voor al het winkelpersoneel. Voor het dragen van make-up is opgenomen dat het personeel verplicht is om make-up te dragen van Rituals op de ogen, lippen en nagels. Dat deze bepaling alleen geldt voor vrouwen blijkt uit de praktijk. Zo worden vrouwen aan het begin van de werkdag gecontroleerd op het dragen van make-up en mannen niet. De reden voor het onderscheid tussen mannen en vrouwen? Die ligt voor de hand: “in het maatschappelijk verkeer wordt cosmetica overwegend door vrouwen gebruikt” stelt Rituals.
Discriminatie op grond van geslacht
Ondanks dat het College deze opvatting volgt en begrijpelijk acht dat Rituals het vrouwelijk winkelpersoneel vraagt om reclame te maken voor Rituals make-up, oordeelt het College dat het vrouwelijk winkelpersoneel “in uiterlijk opzicht zwaarder wordt belast”. Daarmee maakt Rituals direct onderscheid op grond van geslacht, aldus het College.
In sommige gevallen zijn dergelijke verschillen tussen mannen en vrouwen te rechtvaardigen, maar in dit geval niet. De eerdergenoemde wettelijke uitzondering waarop Rituals een beroep doet is namelijk niet van toepassing in deze zaak. Deze zaak gaat over arbeidsomstandigheden en de wettelijke uitzondering is alleen van toepassing bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst, bij het geven van instructies en voorlichting over de werkzaamheden, benadrukt het College.
Ook acht het College het verplicht dragen van make-up voor vrouwen niet noodzakelijk, aangezien vrouwen die niet zijn opgemaakt ook kunnen adviseren over de cosmeticaproducten. Bovendien bestaat alleen een klein deel van het assortiment uit make-upproducten. De zwaardere belasting voor het vrouwelijk winkelpersoneel om zich op te maken in vergelijkging tot het mannelijk winkelpersoneel wordt dus niet gerechtvaardigd.
De uitspraak van het College is niet bindend, maar wordt in de praktijk vaak wel gevolgd. Rituals heeft inmiddels haar voorschriften onder de loep genomen en enkele aanpassingen – waaronder voor de make-up – gedaan.
Een link naar deze uitspraak tref je hieronder aan:
Meer weten over regels op de werkvloer? Lees dan onze blog over opstarttijd als arbeidstijd.