TOA-krediet: Krediet voor mkb-ondernemingen die hard zijn getroffen door de coronacrisis
Het Time-out-arrangement
Enige tijd geleden schreven wij al over De Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) die op 1 januari 2021 in werking is getreden. De WHOA biedt een nieuw instrument, waarmee een (corona)faillissement kan worden voorkomen door middel van een dwangakkoord. Schuldeisers die eerst niet wilden meewerken aan een onderhands akkoord, kunnen nu met de WHOA worden gedwongen om akkoord te gaan. Daarnaast introduceert het kabinet het TOA-krediet, als onderdeel van het Time-out-arrangement en de WHOA. Ondernemers die hun bedrijf willen herstructureren en voortzetten met behulp van de WHOA kunnen nu sinds 1 juni 2021 aanspraak maken op een TOA-krediet van maximaal €100.000.
Wat houdt het TOA-krediet in?
Het TOA-krediet is een lening van maximaal 100.000 euro, waarvan tot 30% (30.000 euro) als achtergestelde lening kan worden verkregen. Dit betekent dat andere schuldeisers of financiers voorgaan op de overheid bij een faillissement. De lening is bedoeld voor werkkapitaal en vaste activa, zoals machines en inventaris. Maar ook voor juridische, gerechtelijke en begeleidingskosten tijdens het WHOA-traject. Het TOA-krediet kan door (MKB-)ondernemers met bedrijven die in de kern nog levensvatbaar zijn worden aangevraagd zodra een WHOA-procedure wordt opgestart. Wel zal deze pas worden uitgekeerd nadat er definitief een akkoord is met de schuldeisers.
Vragen over de WHOA-procedure?
Mocht u twijfelen of de WHOA-procedure zinvol is voor uw onderneming, neem dan gerust contact met ons op. Onze ondernemingsrechtspecialisten helpen u graag door een eerste scan te doen. Hierbij controleren wij of u gebruik kunt maken van de WHOA.