Interview met onderneemster Bea van der Wal
Hoe ben je op het idee gekomen om een recruitment en consultancy onderneming te starten in Málaga?
De combinatie van de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland en de hoge werkloosheid in Spanje hebben ervoor gezorgd dat wij deze stap hebben genomen. Mijn partner en ik zagen dat de mensen rondom Málaga en Cádiz moeite hadden met het vinden van een baan. Vanuit daar dachten wij, wellicht kunnen wij iets betekenen door mensen naar Nederland te halen. Het plan was om alleen werknemers aan te nemen voor People Work Service, maar inmiddels zenden we mensen uit Spanje uit door heel Nederland.
Hoe ben je in contact gekomen met OTIS Advocaten?
Mijn partner en ik vinden Spanje een heel mooi land en de cultuur spreekt ons erg aan. We besloten daarom om naast een onderneming te starten ook een huis te kopen in de omgeving van Málaga. Ik begon al snel met het doen van online research en ik ging in gesprek met de accountant van mijn partner. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat er hulp nodig was van experts. Na even zoeken kwam ik uit bij OTIS en heb ik het kantoor in Amsterdam gebeld. Al snel belde advocaat en partner Claudie terug en legde ik haar onze plannen uit. Ze werd meteen enthousiast en zette ons verzoek door naar Nicoline van het kantoor in Barcelona. Nicoline is een Nederlandse en Spaanse advocaat en heeft ons enorm geholpen. Het is toch ontzettend fijn om in je eigen taal over complexe dingen te kunnen communiceren.
Welke verschillen heb je opgemerkt tussen Nederland en Spanje bij het starten van een onderneming?
Het grootste verschil is dat het een stuk langer kan duren in Spanje. Het systeem werkt anders dan in Nederland en neemt meer tijd in beslag. Gelukkig wisten we wat ons te wachten stond door goede expectation management van Nicoline. Ze heeft ons in het begin meteen verteld wat de haken en ogen zijn van het opstarten van een onderneming en welke stappen ondernomen moeten worden. Het was heel fijn dat Nicoline alle stappen met ons heeft doorlopen. Ze heeft ons niet alleen juridisch bijgestaan, maar dankzij haar hebben we ook een Nederlandssprekende accountant in Spanje gevonden!
Wat zou je anders aanpakken als je opnieuw een onderneming zou starten in Spanje?
Als je een onderneming start zijn er altijd dingen waar je tegen aanloopt, vooral als het buiten Nederland is. Wij zijn toen gestart met een Nederlandssprekende recruiter, maar ondanks dat hij erg zijn best deed met het Spaans, had hij minder vertrouwen van de Spaanse mensen. We hebben nu twee Spaanssprekende dames uit de regio Málaga aangesteld die vanuit het kantoor in Málaga werken. Zij begrijpen de cultuur en de taal, waardoor de drempel lager is om vertrouwen op te bouwen. Het is enorm waardevol om in je eigen taal te communiceren. Dat is zo belangrijk en dat hebben wij erg onderschat.
Welke tip geef je mee aan mensen die een onderneming willen starten in Nederland of Spanje?
Neem vooral een adviseur in de arm die je eigen taal spreekt en die jou zeker in de eerste periode kan uitleggen en kan adviseren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. En netwerken, maar dat is natuurlijk altijd zo. Je hebt een betrouwbaar netwerk om je heen nodig, zowel zakelijk als privé die jou kunnen helpen en waar je op kunt bouwen. Ik heb het proces nu doorlopen in Spanje, maar ook voor Spaanse ondernemers in Nederland is OTIS echt een uitkomst. Een advocatenkantoor met locaties in Nederland en Spanje is als ondernemer echt heel fijn.
Meer weten over zakendoen als Nederlandse in Spanje of juist in Nederland? Neem dan contact met ons op!
