Een proeftijd in een arbeidsovereenkomst, hoe zit dat ook alweer?
Na het afronden van de sollicitatieprocedure is het zover en de deal is beklonken. Er komt een nieuwe collega en in dat kader moet er een arbeidsovereenkomst worden gesloten. Alhoewel iedereen ervan uitgaat dat de samenwerking een groot succes zal worden, is het toch verstandig om een zogenoemde proeftijd in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Waar moet je als werkgever dan op letten?
Mag je altijd een proeftijd opnemen?
Het is niet altijd toegestaan om een proeftijd af te spreken. De wet bepaalt namelijk dat in een arbeidsovereenkomst voor de duur van zes maanden of korter geen proeftijd overeengekomen mag worden. Bij Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) kan hiervan ook niet worden afgeweken. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die is gesloten voor de duur langer dan zes maanden (dus minstens zes maanden plus 1 dag) is een proeftijd wel toegestaan.
Hoe lang mag de proeftijd zijn?
Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of bij een arbeidsovereenkomst voor langer dan twee jaar, mogen partijen een proeftijd afspreken van maximaal twee maanden. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die wordt aangegaan voor meer dan zes maanden, maar minder dan twee jaar, geldt een maximum van één maand. Wat gebeurt er wanneer er door partijen toch een proeftijd is overeengekomen die (qua duur) niet is toegestaan? In dat geval is er sprake van een nietige proeftijd. Met andere woorden, er geldt geen proeftijd en er kan dus ook niet zonder geldige ontslaggrond afscheid van een werknemer worden genomen.
Mondelinge overeenkomst?
Indien de proeftijd niet schriftelijk is overeengekomen wordt het geacht niet te zijn bedongen. Uit rechtspraak volgt dat als minimumvereiste geldt dat de werknemer tenminste een handtekening heeft gezet onder een document dat verwijst naar de overeengekomen proeftijd, tenzij vaststaat dat mondeling overeenstemming is bereikt. In dat geval volstaat een eenzijdige schriftelijke bevestiging door de werkgever volstaat, maar dit valt dus niet aan te raden.
Gelijk voor beide partijen
De proeftijd moet overigens voor beide partijen gelijk zijn. Het is dus bijvoorbeeld niet toegestaan om in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor de werkgever een proeftijd van twee maanden, en voor de werknemer een proeftijd van 1 maand af te spreken.
Mag je bij een verlenging een nieuwe proeftijd overeenkomen?
Het komt vaak voor dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt verlengd. Het uitgangspunt in die situatie is dat er dan geen nieuwe proeftijd kan worden gesloten, tenzij die overeenkomst overduidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden eist dan de vorige arbeidsovereenkomst, maar daarvan zal niet heel snel sprake zijn.
Conclusie
Het is aan te raden om bij het aangaan van een nieuwe arbeidsovereenkomst schriftelijk een proeftijd af te spreken. Let daarbij op de duur van de arbeidsovereenkomst en juiste duur van de proeftijd (max 1 maand of max 2 maanden). Mocht u nog vragen hebben over het arbeidsrecht, neem dan gerust contact met ons op.