Rechtbank Amsterdam stelt ontslagen werknemer die geheimhoudingsplicht schendt, uiteindelijk toch in het gelijk!
Als een werknemer de geheimhoudingsplicht schendt en daarmee verwijtbaar handelt, mag je dan als werkgever overgaan tot ontslag op staande voet? Het antwoord lijkt simpel, maar deze maand kwam de rechtbank Amsterdam met een verrassende beslissing.
In een zaak die deze maand behandeld werd door de rechtbank Amsterdam had een accountmanager een bestand met gegevens over alle consultants & opdrachtgevers van haar werkgever, naar haar privé-e-mailadres gestuurd. Haar werkgever kwam daar een aantal dagen later achter en vroeg de werknemer om zich nader te verklaren. De werknemer schreef terug dat zij met een collega had afgesproken om haar consultants over te dragen aan een collega en dat ze het bestand naar zichzelf toe had gemaild, zodat ze de gegevens van de consultants daarin kon aanvullen ten behoeve van haar collega. De werknemer in kwestie zat ziek en overspannen thuis en kon op deze manier thuis toch haar werk afmaken. De werkgever beschouwde de reactie van de werknemer als ongeloofwaardig en ontsloeg de werknemer op staande voet, maar de werknemer liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter.
Verwijtbaar of ernstig verwijtbaar
Het schenden van de geheimhoudingsplicht werd door de rechter beoordeeld als verwijtbaar handelen. Voor ontslag op staande voet is dit echter niet voldoende; er moet sprake zijn van ernstig verwijtbaar handelen. De werkgever had dus geen geldige redenen voor het ontslag.
Oordeel rechter
Ondanks dat de werknemer de geheimhoudingsplicht heeft geschonden, oordeelde de rechter in haar voordeel. Omdat volgens de rechter de arbeidsovereenkomst bestaat, kan deze pas voor de rechter worden ontbonden. Bovendien werd het handelen van de werknemer beoordeeld als verwijtbaar en niet als ernstig verwijtbaar, waardoor zij toch recht had op een transitievergoeding.
Conclusie
Ondanks dat het op het eerste gezicht lijkt alsof de werkgever voldoende redenen heeft om de werknemer op staande voet te ontslaan, trekt de werknemer in deze zaak aan het langste eind.
Juridische hulp nodig bij een conflict met je werkgever of werknemer? Neem dan contact met ons op.