NOW 3.0: GELEIDELIJKE AFBOUW VAN STEUNMAATREGELEN
Aanpassing aan de huidige economische situatie vereist.
Ondanks dat de huidige tweede noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) bijna af zal lopen, blijft het coronavirus de samenleving en de economie in zijn greep houden. Een economie zonder overheidssteun is dus helaas (voorlopig) nog ondenkbaar. Om de economische gevolgen van de Covid-19 pandemie zo veel mogelijk te beperken, zal na afloop van het tweede steunpakket van de overheid vanaf 1 oktober 2020 een derde steunpakket volgen. Doel hiervan blijft om de werkgelegenheid en bedrijvigheid te behouden en beschermen, maar zal daarnaast bestaan om bedrijven de kans te bieden om zich aan te kunnen passen aan de nieuwe economische situatie.
De NOW 3.0
Per 1 oktober 2020 zal de NOW 2.0 overgaan in de NOW 3.0. Deze zal 3 tijdvakken van 3 maanden kennen. De regeling zal dus lopen tot 1 juli 2021 en duurt daarmee negen maanden. De kern van de nieuwe NOW zal zijn dat de overheidssteun geleidelijk wordt afgebouwd om bedrijven de tijd te bieden om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de huidige economische situatie.
Hieronder zullen wij u kort vertellen over de belangrijkste wijzigingen die vanaf 1 oktober 2020 zullen worden doorgevoerd. Een overzicht van alle wijzigingen kunt u hier vinden.
Percentage Omzetverlies gaat stijgen
De nieuwe regeling zal voor het eerste tijdvak, welke zal lopen van 1 oktober tot en met 31 december 2020, gelijk zijn aan de huidige regeling wat betreft het minimale omzetverlies. In dit tijdvak komen bedrijven met een omzetdaling van minimaal 20% in aanmerking voor overheidssteun, mits deze bedrijven voldoen aan de overige voorwaarden.
Vanaf januari 2021 zal dit percentage worden verhoogd naar 30% omzetdaling. Dit percentage zal gelden voor zowel het tweede als het derde tijdvak.
Wijziging van de tegemoetkoming in de loonkosten en het vrijstellingspercentage
Met de NOW 3.0 kan de werkgever een tegemoetkoming in de loonkosten ontvangen. Het maximale vergoedingspercentage is het percentage van de totale loonsom in het geval van een omzetverlies van 100%. De steun over 9 maanden kent een geleidelijke afbouw van vergoedingspercentages. In het eerste tijdvak zal een percentage van 80% gelden, waarna deze geleidelijk zal aflopen naar 70% in het tweede tijdvak en in het derde tijdvak zal een vergoedingspercentage van 60% gehanteerd worden. Werkgevers moet echter wel de ruimte geboden worden om zonder een verlaging van de subsidie een gedeelte van de loonsom te laten dalen. Dit zogenoemde vrijstellingspercentage voor de loonsom bedraagt 10% in het eerste tijdvak, 15% in het tweede tijdvak en 20% in het derde tijdvak. Deze daling van de loonsom kan op verschillende manieren tot stand komen en de manier waarop zal niet af doen aan het recht op de tegemoetkoming in de loonkosten. Daarnaast zal de ‘ontslagboete’, die bij de vorige twee NOW regelingen gold, in geval van ontslag om bedrijfseconomische redenen worden opgeheven.
Een afbouw van de steunmaatregelen zal ook blijken uit het feit dat het maximaal te vergoeden loon per werknemer in het derde tijdvak niet meer 2x het dagloon, maar maximaal 1x het dagloon zal zijn.
Wanneer een aanvraag indienen?
Er wordt door het UWV gestreefd om het aanvraagtijdvak vanaf 16 november 2020 te openen. Hierbij zal met terugwerkende kracht een aanvraag door de werkgever ingediend kunnen worden voor het eerste tijdvak, welke zal lopen van 1 oktober tot en met 31 december 2020. Voor de aanvraag maakt het overigens niet uit of u eerder hebt deelgenomen aan een NOW-regeling. Als werkgever kunt u per tijdvak besluiten om al dan niet een aanvraag in te dienen.
Kortom, het is duidelijk dat steun van de overheid nog steeds noodzakelijk is, maar dat deze steun zich niet oneindig zal blijven aandienen is de realiteit. Bedrijven krijgen beetje bij beetje hun eigen verantwoordelijkheid terug en dienen zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie. De steun zal de komende periode worden afgebouwd wat de nodige vragen en onzekerheden met zich mee kan brengen.
Uiteraard kunt u met al uw juridische vragen bij ons team van advocaten terecht.