OTIS Advocaten
  • Home
  • Onze kantoren
  • Expertises
  • Ons team
  • Nieuws
  • Contact
  • Bel ons: +31 (0)20 820 35 89
27 november 2020 | Jeanette Vunderink

Het verhaal van schade in Spanje

Gedurende mijn loopbaan van ruim 13,5 jaar bij OTIS Advocaten heb ik mij gespecialiseerd in het schade- en aansprakelijkheidsrecht.

De afwikkeling van een schadezaak in Spanje is geheel anders dan wij in Nederland gewend zijn. Dientengevolge is het raadzaam ons kantoor in te schakelen. Wij hebben kennis van de Spaanse taal en cultuur en de van toepassing zijnde Spaanse wetgeving. Bovendien heb ik jarenlange ervaring met de Spaanse schaderegeling.

Ik sta cliënten bij welke ten gevolge van een schade-toebrengende gebeurtenis in Spanje schade hebben geleden. De plaats waar voornoemde gebeurtenis zich heeft voorgedaan, is op grond van de regels van het Internationaal Privaatrecht bepalend voor de jurisdictie (bevoegdheid) van de rechter en het toepasselijke recht.

De Spaanse wetgeving hanteert strikte en korte verjaringstermijnen voor het indienen van een schadeclaim. Voorts is de rechtsgang in Spanje traag, formeel en weinig praktisch.

Een schadeclaim kan via strafrechtelijke, civielrechtelijke of bestuursrechtelijk weg worden ingediend echter komt het buitengerechtelijk afwikkelen van de schade het meeste voor. Middels de zogenaamde burofax (Spaanse aansprakelijkheidstellingsbrief) wordt de veroorzaker van de schade en diens verzekeraar aansprakelijk gesteld. Wij zullen immer trachten door middel van onderhandelingen een regeling in der minne te bewerkstelligen.

Aansprakelijkheid voor schade wordt enkel erkend indien er sprake is van een causaal verband tussen het handelen dan wel nalaten van derden en de door het slachtoffer geleden schade.

Schade kan bestaan uit letselschade, materiële schade en overlijdensschade. Overlijdens- en (rest)letselschade worden vastgesteld op basis van een tabel (de zogeheten Baremo) welke jaarlijks wordt gewijzigd. Bij overlijden worden er vaste vergoedingen uitgekeerd waarbij persoonlijke, familie- en economische omstandigheden in acht worden genomen.

Bij letselschade is het van belang om de omvang van het letsel vast te stellen teneinde het schadevergoedingsbedrag te kunnen berekenen. Hiervoor is een medische eindtoestand noodzakelijk. Alle medische documenten dienen overlegd te worden waarna een door ons ingeschakelde Spaanse medische deskundige een medisch deskundigenrapport op zal maken.

Bij de waardering van het letsel wordt er gekeken naar het aantal dagen dat slachtoffers opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, het aantal dagen van volledige ongeschiktheid, het aantal dagen van gedeeltelijke ongeschiktheid, het esthetisch letsel en mogelijk restletsel.

Voor wat betreft de materiële kosten valt te denken aan de schade aan het voertuig welke kan worden vastgesteld door een technisch deskundigenrapport op te laten maken. Tevens valt onder deze categorie de medische kosten en alle andere kosten ten gevolge van het schade-toebrengende feit die niet door de ziektekosten- of reisverzekering worden vergoed.

Het is belangrijk om alle facturen, bonnetjes, foto´s (met datum!) te bewaren. Tevens zijn getuigenverklaringen en een politierapport indien aanwezig relevant.

Het geeft mij veel voldoening om een deel van de zorg, die cliënten in dit soort zaken ervaren,  uit handen te kunnen nemen. Dagelijks heb ik te maken met mensen die door een verkeersongeval, verkeersagressie, mishandeling, een valpartij door slecht wegdek of gevaarlijke situaties op een vakantieadres of werkvloer ernstig letsel hebben opgelopen. Tevens komen claims inzake medisch nalatig handelen in een Spaanse kliniek alsmede legionellabesmettingen voor. Overlijdenszaken waarbij nabestaanden een familielid verliezen, raken mij diep. Naast juridische bijstand bestaat mijn functie uit mensenwerk en dat maakt deze job zo waardevol!


Heeft u in Spanje letsel opgelopen door handelen of nalaten van derden? Of wilt u meer informatie over aansprakelijkheid en letselschade in Spanje?

Na haar jarenlange ervaring op dit gebied, adviseert en begeleidt Jeanette Vunderink u hier graag bij, in uw eigen taal. Spaans recht, Nederlandse communicatie. Neem contact met ons op door te mailen naar info@otisadvocaten.nl of per telefoon naar één van onze Spaanse kantoren of ons Nederlandse telefoonnummer: +31 (0) 20 8203589. Wij staan voor u klaar.

Not finished yet?

Related posts

De WHOA-procedure: nieuw hulpmiddel om (corona)faillissementen te voorkomen
15 april 2021 Lodewijk Leijendekker
10 punten waar u rekening mee moet houden bij het kopen van onroerend goed in Spanje
16 februari 2021 Nicoline Rijken
Verschillen tussen het Spaanse en Nederlandse rechtssysteem
14 februari 2021 Enrique Martinez Pozas
Naar het overzicht

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

  • *
  • Privacy verklaring
  • Algemene voorwaarden
© Copyright 2021 Otis Advocaten