Het belang van voorafgaand juridisch advies
Gisteren had ik een leuk gesprek met een nieuwe cliënte, alhoewel het met gemengde gevoelens werd afgerond. De cliënte had in een huurflat gewoond en bij het opzeggen van de huur wilde de eigenaar haar de borg niet teruggeven. Het bleek een duidelijk geval van “verdachte” verhuur te zijn want de eigenaar had van meet af aan illegale dingen gedaan. Haar zaak had zogezegd alle ingrediënten om eruit te springen als “rampzalige zaak”; als deze cliënt voor het ondertekenen van het huurcontract deskundig advies zou hebben ingewonnen, dan zou dat haar een hoop problemen hebben bespaard.
Pas tegen het einde van het huurcontract werd juridische hulp ingeschakeld
De cliënte schakelde onze hulp echter pas in toen het huurcontract ten einde liep. Zij had het contract toen uiteraard al getekend en was akkoord gegaan met de verplichtingen. We hebben vervolgens gedaan wat we in een dergelijk geval in ons werk moeten doen: we zijn volkomen eerlijk tegen haar geweest en hebben haar uitgelegd hoe haar situatie er vanuit juridisch oogpunt voorstaat. De cliënte was erg dankbaar voor het advies dat we haar hebben gegeven maar dat neemt niet weg dat wij haar liever vanaf het begin hadden bijgestaan en meer voor haar hadden kunnen betekenen.
We zien dit soort situaties vaak als advocaat
Bij OTIS Advocaten komen we dit soort gevallen regelmatig tegen, ongeacht de aard van de zaak. Dit loopt uiteen van bedrijven waarbij de partners in een geschil verwikkeld zijn, complexe aan- of verkooptransacties, of herstructureringen op de werkvloer. Het komt maar al te vaak voor dat cliënten ons voor advies benaderen als de zaak al een groot probleem vormt. Als er van tevoren en op reguliere basis deskundig advies wordt ingewonnen dan kunnen dergelijke problemen voorkomen worden.
Belangrijk om vooraf juridisch advies in te winnen bij bepaalde stappen
Ik ben van mening dat het heel belangrijk is om goed juridisch advies in te winnen bij bepaalde stappen die we in de loop van het leven nemen. Het oprichten van een onderneming of het tekenen van een huurcontract zonder juridisch advies is als het bouwen van een huis zonder architect of reizen per vliegtuig zonder piloot. Het kan goed uitpakken maar het is zeer riskant! Anderzijds heeft de situatie als gevolg van de COVID-19 ertoe geleid dat er veel nieuwe wetten zijn uitgevaardigd die door de verschillende Spaanse overheidsorganen (de centrale regering, de regering van de autonome gemeenschappen en lokale overheden) worden geïmplementeerd teneinde de gevolgen van de pandemie te verzachten. Gezien de grondwettelijke verdeling van bevoegdheden in Spanje, zullen echter veel van deze wetten via de rechter aangevochten worden en niet langer van toepassing zijn of slechts gedeeltelijk. Dit leidt vanuit juridisch oogpunt tot veel rechtsonzekerheid waardoor de risico’s toenemen en het des te meer van belang is om u door deskundigen van advies te laten voorzien.
Wij zijn ons er terdege van bewust dat het vanuit niet-juridisch oogpunt niet aanlokkelijk is om geld aan advocaten uit te geven zolang er niet sprake is van een concreet probleem. Dat is een normale denkwijze omdat men er vanuit gaat dat er wederzijds vertrouwen bestaat tussen de betrokken partijen en dat een advocaat bepaalde zaken ingewikkelder kan maken. Bij OTIS Advocaten geloven wij heilig in het belang van vooronderhandelingen en minnelijke schikkingen van conflicten om onze cliënten te helpen hun doelstellingen te bereiken.
In het geval u een kwestie met juridische consequenties heeft, aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen en laat u zich door ons adviseren. Die beslissing kan u veel tijd, moeite en geld besparen.