Ontslag gerechtvaardigd wegens seksueel geladen gedrag?
Twee rechtszaken en een #MeToo -discussie
De rechtbank Rotterdam heeft onlangs twee uitspraken gedaan in zaken waarin de beëindiging van de arbeidsrelatie met een werknemer aan de orde kwam vanwege grensoverschrijdend gedrag. De zaken spelen zich af tegen de achtergrond van de #MeToo -discussie, waarbij het de tendens is dat kritischer wordt gekeken naar seksueel geladen gedrag. In de eerste zaak oordeelde de kantonrechter over het verzoek om een dienstverband van een kapitein van een schip te beëindigen. In de tweede zaak stond het ontslag op staande voet van een facilitair medewerker van het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam (Erasmus MC) ter discussie.
Ontslag kapitein
De kapitein had – al jarenlang – de gewoonte om onder werktijd naakt te zonnen op het dek van het schip. Hij liet zich daarbij tegen betaling masseren door zijn matrozen. De kapitein oefende geen druk uit op de matrozen om deze handelingen te verrichten, het gebeurde op vrijwillige basis. De kapitein had nooit een melding ontvangen dat dit gedrag als onprettig of onacceptabel werd ervaren. De werkgever heeft de kapitein er evenwel op geattendeerd dat zijn gedrag niet strookt met de professionele standaarden en waarden van het bedrijf. In de discussie die daarop met de kapitein volgde, heeft de werkgever geconcludeerd dat de kapitein op geen enkele wijze laat zien inzicht te hebben in de ernst van de situatie. Het komt uiteindelijk aan op een verzoek aan de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met de kapitein te ontbinden.
Ontslag facilitair medewerker
De facilitair medewerker werd ongewenst fysiek contact verweten. In 2020 had hij daarvoor van officiële waarschuwing gekregen voor ongewenste bejegening van een medisch studente onder werktijd. Begin 2021 gaf hij een collega ongewenst een knuffel. Daarna heeft zijn werkgever heeft een melding ontvangen dat de werknemer onder werktijd vijf vrouwelijke collega’s zou hebben lastiggevallen. Nadat de werkgever vier van deze vrouwelijke werknemers had gesproken, heeft hij de werknemer per direct naar huis gestuurd en hem vrijgesteld van werkzaamheden. De werkgever heeft vervolgens gesprekken gevoerd met de vrouwelijke werknemers, daarvan gespreksverslagen gemaakt en deze in een gesprek met de werknemer besproken. Werknemer is uiteindelijk op staande voet ontslagen.
Doorslaggevende feiten
De kantonrechter oordeelde in de zaak van de kapitein dat zijn gedrag niet alleen het gezag van werknemer als kapitein en hoogste in rang aan boord van het schip aantast, maar bovendien niet past in het huidige tijdsgewricht, mede gezien de Me-Too discussie. Tot een toewijzing van het verzoek van de werkgever kwam het echter niet. Doorslaggevend daarvoor was dat hij de kapitein nooit eerder op zijn gedrag had aangesproken, de kapitein had toegezegd ermee te zullen stoppen en er bovendien op geen enkele wijze is gebleken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Kennelijk is het feit dat de massages op vrijwillige basis gebeurden, daarvoor doorslaggevend geweest. In de zaak van de facilitair medewerker liep het anders. De kantonrechter overwoog dat het Erasmus MC een toonaangevend ziekenhuis is en een belangrijke maatschappelijke functie vervult. Het naleven van professionele omgangsvormen maakt deel uit van die functie. Van de werknemer mag worden verwacht dat hij op een professionele manier omgaat met zijn collega’s. Doorslaggevend voor het staande houden van het ontslag op staande voet, lijkt in deze zaak te zijn geweest dat de werknemer eerder al officieel was gewaarschuwd voor zijn ontoelaatbare gedrag. Bevonden vond dit gedrag vond plaats tegen de wil van de medisch studente en vrouwelijke collega’s in. Nu de werknemer ondanks de waarschuwing met dit gedrag bleef doorgaan, oordeelde de kantonrechter dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig was gegeven. OTIS Advocaten Advocatenkantoor arbeidsrecht staat ook veel werknemers bij. Onze doorgewinterde arbeidsrechtadvocaten gaan voor u door het vuur! Neem contact met ons op voor meer informatie.