DE NOW 2.0
De nieuwe NOW regeling: wat gaat er veranderen?
Op 5 juni 2020 is de huidige NOW-regeling afgelopen. De regeling zal echter niet verdwijnen. De overheid heeft aangekondigd de huidige regeling, met enkele aanpassingen, te zullen voortzetten en streeft ernaar om de nieuwe NOW-regeling open te stellen per 6 juli 2020.
Het basisprincipe blijft hetzelfde; als u een omzetverlies van ten minste 20% verwacht over een periode van drie maanden (die start op 1 juni, 1 juli of 1 augustus 2020) dan kunt u een vergoeding van de loonsom aanvragen, waarbij maximaal 90% van de loonsom vergoed zal worden. Onder de nieuwe regeling kan een vergoeding voor de loonsom worden aangevraagd voor de periode juni, juli en augustus 2020.
Zowel bedrijven die al gebruik maken van de huidige NOW-regeling, als bedrijven die nog geen gebruik maken van de huidige NOW-regeling, kunnen aanspraak maken op de nieuwe regeling. Voor bedrijven die al gebruik maken van de huidige NOW-regeling, geldt dat de omzet periode voor de nieuwe regeling moet aansluiten op de periode die is gekozen voor de huidige regeling. Bedrijven die nog geen gebruik maken van de huidige NOW-regeling kunnen kiezen om de omzet periode te laten starten op 1 juni, 1 juli of 1 augustus 2020.
Hieronder zullen wij kort de veranderingen en (nieuwe) aandachtspunten omschrijven.
Veranderingen ten opzichte van de oude NOW regeling
Allereerst wordt de referentie maand voor de loonsom veranderd van januari 2020 naar maart 2020. Hiermee probeert de overheid bedrijven met een seizoenspatroon tegemoet te komen. Daar komt bij dat voor dergelijke bedrijven de maand maart 2020 ook als referentie maand zal worden meegenomen voor het tijdvak van de oorspronkelijke NOW, indien de loonsom over de periode maart tot en met mei 2020 hoger uitvalt dan de loonsom in januari 2020 (maal drie). Deze regeling zal automatisch worden toegepast bij alle bedrijven die ervoor in aanmerking komen en u hoeft hier zelf dus niets voor te doen.
Daarnaast is de korting op subsidie, in het geval van ontslag om bedrijfseconomische redenen, verlaagd van 150% naar 100%. Het ontslagverbod is dus nog steeds van kracht, maar zal onder de nieuwe NOW-regeling alleen gevolgen hebben voor de subsidie die voor de ontslagen werknemers is gekregen. De extra 50% korting op de subsidie is niet meer van toepassing onder de nieuwe NOW-regeling. Let op: er is wel een nieuwe ontslagregel geïntroduceerd voor gevallen waarin u als werkgever twintig of meer werknemers ontslaat om bedrijfseconomische redenen (zie ‘Nieuwe verplichtingen onder de NOW 2.0’).
Tenslotte wordt de forfaitaire opslag verhoogd van 30% naar 40%.
Nieuwe verplichtingen onder de NOW 2.0
Zoals hierboven al kort gemeld, gelden er onder de nieuwe NOW-regeling aanvullende ontslag-verplichtingen als:
- U als werkgever een melding van ontslag moet doen als bedoeld in de Wet melding collectief ontslag; en
- U gedurende het tijdvak van de NOW-subsidie ontslag om bedrijfseconomische redenen aanvraagt van twintig of meer werknemers.
De nieuwe regeling vereist onder meer dat u als werkgever probeert om overeenstemming te bereiken met de vakbond of personeelsvertegenwoordiging. Lukt dat niet, dan moet u een aanvraag voor mediation indienen bij de Stichting van de Arbeid. Als u zich niet aan deze verplichtingen houdt, zal het totale subsidiebedrag verminderd worden met 5%.
Daarnaast rust er onder de nieuwe NOW-regeling een inspanningsverplichting op werkgevers om hun werknemers te stimuleren ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk.
Tenslotte mogen er geen bonussen en dividend worden uitgekeerd tot en met de aandeelhoudersvergadering in 2021. Daarnaast mogen er geen eigen aandelen worden ingekocht. Bonussen voor gewone medewerkers, die bij de normale beloningssystematiek horen, zijn wel toegestaan.
Heeft u vragen over de nieuwe NOW-regeling, neem dan contact op met een van onze advocaten.