Arbeidsrechtelijke wijzigingen per januari 2022
Ook dit nieuwe jaar brengt een aantal wetswijzigingen met zich mee. Zo verandert er ook het nodige in het arbeidsrecht per 1 januari 2022. Wat zijn de belangrijkste arbeidsrechtelijke wijzigingen per januari 2022? Wij zetten ze voor u op een rijtje:
· – Onbelaste thuiswerkvergoeding
· – Geen rookruimtes meer toegestaan op de werkvloer
· – Betrokkenheid bij medezeggenschap van flexkrachten
· – Betaald ouderschapsverlof (vanaf 2 augustus 2022)
Onbelaste thuiswerkvergoeding
Veel werknemers werken door de coronacrisis vanuit huis. Vanaf 1 januari 2022 kunnen werkgevers hun werknemers daarom een onbelaste thuiswerkvergoeding aanbieden tot maximaal 2 euro per thuiswerkdag. Als de werkgever hoef je daarover geen loonheffing te betalen.
Op de dagen dat de werknemer al reiskostenvergoeding heeft ontvangen, mag overigens geen onbelaste thuiswerkvergoeding worden betaald. Wanneer een werknemer dus een dagdeel thuis en een dagdeel op locatie werkt, komt hij in aanmerking voor ofwel een onbelaste thuiswerkvergoeding ofwel een reiskostenvergoeding.
Geen rookruimtes meer toegestaan op de werkvloer
Roken op het werk is verleden tijd. Deze ruimtes zijn per 1 januari 2022 niet meer toegestaan. Deze maatregel is het gevolg van het Nationaal Preventieakkoord van 23 november 2018 en de wijziging van het Tabaks- en rookwarenbesluit. Het rookverbod geldt voor rookruimtes in gebouwen, ruimtes en voorzieningen waar gewerkt wordt. Bij overtreding van het rookverbod kan de NVWA de werkgever een boete opleggen. Werkgevers mogen wel een beschutte rookplek, zoals een abri (overdekking), maken buiten.
Betrokkenheid bij medezeggenschap van flexkrachten
In 2022 wordt de betrokkenheid van flexkrachten bij de medezeggenschap vergroot door een aanpassing van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) via de Verzamelwet 2022. De belangrijkste wijziging is het verkorten van de termijnen van actief en passief kiesrecht van werknemers naar 3 maanden. Hierdoor wordt het voor werknemers mogelijk om al na 3 maanden te stemmen (actief kiesrecht) en zich verkiesbaar te stellen (passief kiesrecht) voor een plek in de ondernemingsraad. Ook voor uitzendkrachten verandert één en ander; zij bouwen na 15 maanden medezeggenschapsrechten op in plaats van na 24 maanden. Dit betekent dat uitzendkrachten al na 18 maanden actief en passief kiesrecht verkrijgen.
Betaald ouderschapsverlof
Werknemers hebben momenteel recht op maximaal 26 weken onbetaald ouderschapsverlof. Vanaf 2 augustus 2022 komt hier verandering in. Op basis van de Wet betaald ouderschapsverlof hebben werknemers in het eerste levensjaar van hun kind recht op negen weken betaald ouderschapverlof. De uitkering wordt versterkt door het UWV en bedraagt 50% van het dagloon.
Dit zijn de belangrijkste arbeidsrechtelijke wijzigingen per januari 2022.
