FINANCIËLE STEUNMAATREGELEN VAN DE OVERHEID
Ondernemers in het nauw door het coronavirus. Welke mogelijkheden zijn er voor ondernemers om de financiële gevolgen door het coronavirus in te perken?
De gevolgen van het nieuwe coronavirus zijn voor veel ondernemers en zzp’ers niet mals. Om de economische schade van het virus zo veel als mogelijk te beperken, heeft het kabinet op 17 maart 2020 een nieuw steunpakket aangekondigd. In dit artikel bespreken wij een paar van de door het kabinet geïntroduceerde maatregelen voor ondernemers en ZZP’ers.
Maatregelen m.b.t. het uitstellen van het betalen van de belastingen
Een van de mogelijkheden voor zowel ondernemers als zzp’ers is het verzoek om bijzonder uitstel van belasting. Dit verzoek kan worden ingediend met betrekking tot de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Een verzoek tot bijzonder uitstel van betaling kan per brief bij de Belastingdienst worden aangevraagd. In de brief moet u uitleggen hoe de corona-uitbraak binnen uw bedrijf voor de betalingsproblemen heeft gezorgd. Na ontvangst van uw verzoek zal de Belastingdienst stoppen met de invorderingsmaatregelen en hoeft u geen boete te betalen voor het niet of te laat betalen van uw belastingen. U moet dan nog wel binnen vier weken een verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld de accountant) toesturen aan de Belastingdienst. Wat er in de verklaring van de derde deskundige moet staan, wordt op dit moment nog besproken.
Daarnaast heeft het kabinet de invorderingsrente verlaagd van 4% naar 0,01%. De verlaging zal ingaan per 23 maart 2020. Ook de belastingrente is verlaagd naar 0,01%. Deze verlaging zal ingaan vanaf 1 juni 2020, met uitzondering van de inkomstenbelasting (per 1 juli 2020).
Bovendien kunt u de voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting verlagen, als u een lagere winst verwacht in 2020 door de uitbraak van het coronavirus. Let wel op dat dit gevolgen kan hebben voor de definitieve aanslag. Als u dit jaar méér verdient dan wat u heeft aangegeven bij het aanpassen van de voorlopige aanslag, dan zal de belasting die u daardoor nog niet maandelijks heeft betaald, alsnog moeten worden betaald bij de definitieve belasting. Voor meer informatie klik hier.
Maatregelen voor ondernemers
Verruimde BMKB-regeling
Bent u een middelgroot of klein bedrijf? Dan kan u bovendien gebruik maken van de verruimde BMKB-regeling. Door deze regeling wordt het voor banken makkelijker om (meer en sneller) geld te lenen aan ondernemers. Dit kan vervolgens worden gebruikt voor een overbruggingskrediet of voor een verhoging van het bedrag dat u rood mag staan. Om van deze regeling gebruik te maken, moet u zich als ondernemer melden bij uw kredietverstrekker en deze vragen gebruik te maken van de regeling. U vraagt de regeling dus niet zelf aan.
Verruimde regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-regeling)
Voor grote bedrijven kan de verruimde GO-regeling relevant zijn. Het kabinet is van plan om het garantieplafond van de GO te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard. De regeling maakt het minder risicovol voor banken om leningen en bankgaranties uit te strekken, door een garantie aan banken te bieden van 50 procent van (nieuw) afgesloten leningen/bankgaranties. Deze garantie geldt normaal gesproken voor leningen/bankgaranties van 1,5 miljoen euro tot en met 50 miljoen euro, maar is tijdelijk opgehoogd tot een maximum van 150 miljoen euro.
Noodmaatregel Overbruggen voor Werkbehoud
Daarnaast is de ‘werktijdverkorting’ (wtv) vervangen door de ‘Noodmaatregel Overbruggen voor Werkbehoud’ (NOW). Onder deze regeling kunnen ondernemers die een omzetverlies van tenminste 20 procent verwachten, bij het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. De tegemoetkoming kan oplopen tot 90 procent van de loonsom (afhankelijk van het omzetverlies) en geldt voor een periode van drie maanden. Bovendien kan de tegemoetkoming ook worden aangevraagd voor werknemers met een nul-urencontract en oproepkrachten.
Om ondernemers zo snel mogelijk te kunnen helpen, zal het UWV een voorschot van 80 procent van de gevraagde tegemoetkoming uitkeren. Een belangrijke voorwaarde is wel dat u als werkgever uw werknemers gedurende de tegemoetkomingsperiode niet mag ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen. Bovendien kan de tegemoetkoming alleen worden aangevraagd voor een omzetdaling vanaf 1 maart 2020.
Ondernemers die al een aanvraag voor werktijdverkorting hebben ingediend, hoeven geen nieuwe aanvraag in te dienen. Alle aanvragen die al zijn gedaan, zullen worden overgezet naar de nieuwe regeling.
Maatregelen voor zzp’ers
Als zzp’er kunt u – op grond van het besluit bijstandverlening zelfstandigen – een inkomensaanvulling of lening aanvragen bij uw gemeente. Normaal gesproken heeft de gemeente 13 weken om op een dergelijk verzoek te reageren. Vanwege de bijzondere situatie die is ontstaan door de uitbraak van het coronavirus, zal het kabinet echter een versnelde regeling in het leven roepen. Op dit moment is het kabinet nog bezig om de puntjes op de ‘i’ te zetten en het zal dus nog even duren voordat u als zzp’er van deze regeling gebruik kunt maken.
Wanneer de regeling helemaal rond is, kan u een aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud voor een periode van drie maanden. De inkomensondersteuning zal het inkomen tot het sociaal minimum aanvullen en hoeft niet te worden terugbetaald. Daarnaast wordt er geen vermogens- of partnertoets uitgevoerd.
Specifieke maatregelen voor bepaalde sectoren/bedrijven
Ten slotte heeft het kabinet nog enkele maatregelen getroffen die enkel een specifieke groep bedrijven treffen, deze zullen hieronder kort worden omschreven.
Voor bedrijven die een microkrediet hebben verkregen bij Qredits, biedt Qredits de mogelijkheid van uitstel van aflossing voor de duur van zes manden. De rente over deze periode is verlaagd naar twee procent.
Voor de land- en tuinbouwbedrijven geldt dat het kabinet tijdelijk borg zal staan voor de kredieten van agrarisch ondernemers. De regeling Borgstelling MKB-landbouwkredieten is hierop van toepassing.
Het kabinet is op dit moment nog in overleg over de toeristenbelasting en de cultuursector. Ook is het kabinet bezig met een compensatieregeling voor de sectoren die het hardst worden getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Als de compensatieregeling af is, moet de regeling eerst nog worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Informatie hierover zal dus later volgen.
Al met al worden zijn bovenstaande regelingen momenteel nog niet allemaal uitgewerkt, maar wij houden u uiteraard op de hoogte.
Uiteraard kunt u met al uw juridische vragen bij ons team van advocaten terecht.
